top of page

Intenzivna skrb

Odjel intenzivne skrbi pruža uslugu zbrinjavanja za korisnike u težem zdravstvenom stanju, nakon kirurškog ili bolničkog liječenja.

Ovim korisnicima je potreban poseban nadzor i njega.

Potpuna skrb i njega osigurana je od strane zdravstvenih djelatnika kroz 24 h / 365 dana godišnje.

Smještaj intenzivnih korisnika osiguran je kao zasebna jedinica unutar Ustanove.

Jedinica intenzivne skrbi opremljena je potrebnim medicinskim aparatima i opremom, te se svakom korisniku pristupa individualno. Intenzivna skrb najčešće obuhvaća samostalno nepokretne osobe kojima je potrebna pomoć drugih osoba i pomagala.

Inkontinentnim korisnicima se osiguravaju pomagala za inkontinenciju te adekvatna njega koja ima za cilj smanjenje infekcija ili oštećenje kože i sluznica.

Uz ove poteškoće prioritet je osigurati adekvatan unos hranjivih tvari i tekućine. Ukoliko to nije moguće prirodnim putem, liječnik propisuje vrstu, količinu i način njihove nadoknade. Zbrinjavanje korisnika sa urinarnim kateterom, nazogastričnom sondom, gastrostomom, traheotomijom, ileo/kolostomom ili urostomom, uobičajeni su postupci u zbrinjavanju korisnika u intenzivnoj skrb i kao i provođenje postupaka mjerenja i bilježenja svih podataka i relevantnih opažanja.

Previjanje kirurške rane i drugih rana vrši se u aseptičnim uvjetima prema pravilima struke. Higijena i njega osigurani su tijekom cijelog dana te se u tu svrhu koriste brojna pomagala i pribor.

Nepokretni korisnici kupaju se na pokretnoj kadi pod tekućom vodom gdje su osigurani uvjeti za higijenu cijelog tijela. Njega se također odvija u redovnim intervalima, a po potrebi i izvan njih.

Za njegu intenzivnih korisnika preporučena je profesionalna kozmetika koja ne sadrži štetne kemijske tvari, a osigurava maksimalni učinak u smislu higijene, dezinfekcije i njege.

Za sve zdravstvene postupke osiguran je jednokratan pribor, originalno pakiran od strane proizvođača. Posebna pažnja posvećuje se pripremi lijekova, u individualiziranim spremnicima za lijekove, za period od 24 h.

Fizioterapija je od iznimne važnosti kako bi se nadoknadili fiziološki pokreti i gibljivost lokomotornog sustava, ali i proveli postupci za prevenciju nastanka komplikacija dugotrajnog ležanja.

Svi podaci bilježe se u pisanom obliku te su dostupni zdravstvenim djelatnicima prema njihovom djelokrugu rada, prema potrebi se izrađuju dokumenti kao dnevnik mjerenja glukoze u krvi, dnevnik mjerenja krvnog tlaka, terapijska lista, izvješće fizioterapeuta i drugi dokumenti prema preporuci liječnika.

U zdravstvenom timu osim liječnika, medicinskih sestara i fizioterapeuta sudjeluju i nutricionisti koji daje prehrambene preporuke, ali i specijalist za rane koji daje preporuke u svezi opskrbe oštećenja kože i sluznica prema najnovijim standardima struke.

Velika se pažnja posvećuje u prevenciji širenja patogenih mikroorganizama te dispoziciji infektivnog otpada. Svakodnevno se vrši mehaničko čišćenje i dezinfekcija svih prostorija te medicinskih aparata i opreme.

Korisnicima je osigurana krevetnina i posteljno rublje koje se strojno obrađuje te tretira hipoalergijskim postupkom pranja i dezinfekcije.

Korisnici Jedinice intenzivne skrbi su zdravstveno najpotrebitiji korisnici, stoga se velika pažnja u smislu tretmana i organizacije skrbi posvećuje upravo njima.

Nedavni savjeti
Pretražite po ključnim riječima
Pratite nas
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page