Please reload

Nedavni savjeti

Vodič za odabir doma za starije osobe

26 Oct 2017

Razmišljate li o smještaju u dom za starije osobe? Evo nekoliko praktičnih savjeta koje trebate uzeti u obzir pri odabiru doma.

 

 

Vrsta doma, privatni ili državni? Privatne Ustanove socijalne skrbi su rijetke i u pravilu su to novouređeni objekti sa individualnim pristupom korisniku. Državni domovi su objekti starijeg datuma, ali obično na atraktivnijim lokacijama.

 

Cijena smještaja? U državnim i gradskim domovima cijenu smještaja dijelom plaća korisnik i nije besplatan, a preostali iznos se plaća iz državnog proračuna. U privatnim domovima korisnik u cijelosti sam plaća smještaj.

 

Realizacija smještaja? U državnim i gradskim domovima nakon predbilježbe na smještaj se čeka nekoliko godina, nakon komisijske procjene, u Zagrebu i do deset godina. U privatnim domovima smještaj se može realizirati gotovo trenutno, na zahtjev korisnika.

 

Dokumentacija koja je potrebna za predbilježbu / smještaj?

Popunjen Obrazac za smještaj, liječničke potvrde o zdravstvenom stanju i lijekovima, povijesti bolesti, osobni dokumenti (osobna iskaznica, rodni list, domovnica). Uz ovu propisanu dokumentaciju neki domovi imaju i neke dodatne zahtjeve.

 

Koje se usluge nude? Usluge se najčešće odnose na vrstu smještaja u pogledu komfora sobe; zatim ovisno o pokretljivosti, za pokretnu ili nepokretnu osobu, ovisno o zahtjevnosti dodatne zdravstvene skrbi; ovisno o vrsti bolesti, kronične bolesti ili za psihički oboljele; ovisno o potrebi za  dodatnim servisnim uslugama itd. Cijene smještaja obično uključuju osnovne usluge, a za dodatne usluge je potrebno zatražiti informacije prije potpisivanja Ugovora o smještaju, kako ne biste imali neočekivanih troškova.

 

 

Kako odabrati pravi dom? Napravite listu sa vašim užim izborom domova, dogovorite termin za razgovor i razgledavanje sa ovlaštenom osobom, raspitajte se o uslugama i cijenama. Već na temelju ovih aktivnosti dobit ćete dovoljno informacija za odabir.

 

 

Odabir doma za sebe ili svoje bližnje je više od odabira najpovoljnije ustanove za zadovoljavanje socijalnih i zdravstvenih potreba. Odlazak u dom označava veliku životnu i dugoročnu promjenu. Stoga odvojite dovoljno vremena i pažljivo napravite procjenu kome ćete dati povjerenje.

 

 

Podijelite na Facebooku
Podijelite na Twitteru
Podijelite na Googleu
Sviđa mi se savjet
Please reload

Pratite nas
Pretražite po ključnim riječima
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

© 2020. Dom za starije osobe Medisal  |  KUĆNI RED  |  POSAO U DOMU

  • Facebook Dom Medisal
  • Twitter Dom Medisal