top of page

Budućnost zdravstvene njege

Tehnološke promjene vidljive su svakodnevno u svim ljudskim djelatnostima, a posebice u zdravstvenom sustavu.

Zdravstveni sustav promatramo kao cjelinu sastavljenu od medicine u čijem je središtu pacijent, prevencije zdravlja, zdravstvenoj njezi, farmaceutskoj industriji, laboratorijskim i dijagnostičkim dostignućima, pratećoj tehnološkoj industriji i ostalim servisnim sustavima koji se mijenjaju svakodnevno.

Zdravstvena njega na brojne načine sudjeluje i doprinosi zdravlju ljudi, no globalne promjene višestruko utječu na sam sustav zdravstvene njege.

Načini utjecaja su toliko opsežni da ih ugrubo možemo razdijeliti u tri velike grupe: znanstveni, socijalni i tehnološki.

Utjecaj novih tehnologija odražava se na drugačije poimanje zdravlja, prevenciju bolesti, liječenja, dostupnosti informacija i kvalitete zdravstvene njege.

Danas se sve više ljudi podvrgava preventivnim pregledima, testiranjima, ciljanim pretragama za utvrđivanje pojavnosti visokorizičnih bolesti i čimbenika nastanka bolesti. S time su povezane i promjene u zdravstvenoj njezi od osnovne edukacije, poznavanja i primjena novih tehnologija u zdravstvenoj njezi.

Ovdje ćemo se osvrnuti na tehnološke promjene koje se očekuju slijedećih desetljeća.

Na pitanje kako je moguće predvidjeti ove promjene, dovoljno je osvrnuti se oko sebe.

Preporučamo slijedeći video

Mobilne tehnologije i pristup internetu omogućavaju velike promjene već danas, postoje mnogi korisnici raznih programskih rješenja za pojedinu skupinu bolesti, zdravstvenih problema te komunikacije sa zdravstvenim ustanovama.

Krenuvši od jednostavnijih, telefonsko naručivanje lijeka te podizanje istog u ljekarni praćenih mrežnim sustavom, internetsko naručivanje za preglede, unošenje podataka u interaktivnu datoteku kojoj imaju pristup svi ovlašteni zdravstveni djelatnici, elektronsko ispisivanje podataka o dijagnostičkoj obradi te slanje podataka elektronskim putem.

Također su dostupne društvene socijalne mreže i mreže specijalizirane za određene medicinske probleme na kojima su do detalja razrađeni podaci o tome kako se drugi oboljeli liječe i njeguju, te trenutno imaju pristup svim informacijama i ljudima sa sličnim problemima.

U RH ovakve specijalizirane mrežne grupe ne postoje, ako izuzmemo osnovne informacije o bolesti specijaliziranih Udruga.

No cilj ovakvih mreža je mogućnost uključivanja bez obzira u kojoj državi ili kontinentu živite.

Tehnologija osim dostupnosti informacija pomaže u njihovom prikupljanju i obradi.

Od običnog tlakomjera koji mjeri krvni tlak i puls do optičke kapsule koja se proguta i na neinvazivan način daje podatke o svakom nanomilimetru probavnog sustava do prvih uređaja popularno nazvanih ''trikoderi'' (Zvjezdane staze), mjere sve vitalne funkcije koje su trenutno dostupne zdravstvenim djelatnicima. http://www.qualcommtricorderxprize.org/

Također nas očekuju promjene u temeljnom poimanju pružatelja zdravstvene njege.

Japan je jedna od ekonomski i tehnološki najnaprednijih društava današnjeg svijeta, te svoj problem sa manjkom medicinskih djelatnika pokušava riješiti tehnologijom, točnije robotikom. Japanske robotske kompanije natječu se u razvoju umjetnih medicinskih djelatnika.

Jedna kompanija je razvila vrlo vjeran prototip medicinskih djelatnika, ženska i muška verzija, koje su već eksperimentalno zaposlili u radu sa pacijentima. http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=MaTfzYDZG8c&feature=endscreen

Budućnost je već tu, barem što se tiče tehnološke dostupnosti, pitanje glasi: Da li smo mi spremni za takvu budućnost?

Nedavni savjeti
Pretražite po ključnim riječima
Pratite nas
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page