top of page

Razina zdravstvene skrbi u Domovima za starije osobe

Domovi imaju propisane pravilnike glede prostora i opremljenosti te broja i vrste zaposlenika.

Većina propisanih stručnih djelatnika se odnosi upravo na zdravstvene djelatnike.

Stoga bi se Domovi morali isticati i kvalitetom zdravstvene skrbi koju pružaju.

Posljednjih se godina dosta govorilo o kategorizaciji Domova, međutim na stručnoj razini malo se govori upravo o kvaliteti zdravstvene skrbi koja se u njima provodi.

Zatečeno stanje u praksi govori kako razina zdravstvene skrbi nije jednaka u svim Domovima, već ovisi o individualnim preferencijama vlasnika tih ustanova.

Naime, žalosna je situacija kada u Domu nema zaposlene niti jedne medicinske sestre sa Licencom za samostalan rad ili kada se organizacija zdravstvene skrbi prepušta pomoćnom zdravstvenom osoblju.

Organizacija zdravstvene skrbi treba biti na najvišoj mogućoj razini, uključujući visoko educirane zdravstvene profesionalce sa iskustvom u organizacijskim poslovima.

U Domovima u kojima se vlasnici ne povode za profesionalnim načelima, skloni su podcjenjivati zdravstvenu skrb, ne shvaćajući kako upravo taj segment uvelike utječe na kvalitetu.

Samo je educirano zdravstveno osoblje uz kvalitetno organiziranu zdravstvenu skrb, garancija kvalitetne usluge.

Također je važno napomenuti kako organizacija zdravstvene skrbi ne može biti jednaka u svim Domovima, ali mora biti organizirana prema najvišim standardima.

Comentários


Nedavni savjeti
Pretražite po ključnim riječima
Pratite nas
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page