top of page

Padovi u starijoj dobi

Padovi u starijoj dobi kao i kod mlađih ljudi i djece mogu izazvati ozljede, no kod starijih osoba padovi su jedan od vodećih uzroka ozljeđivanja i smrtnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) padovi su općenito kod svih dobnih skupina drugi vodeći uzrok slučajnih i ne namjernih smrti.

Općenito se padovi smatraju velikim globalnim problemom jer osim visoke smrtnosti, padovi uzrokuju veliki broj ozljeda i invalidnosti te su glavni uzrok nepokretljivosti u starijoj dobi. Statistički podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention) nam kazuju kako pada jedna od tri osobe starije od 65 godina, ali manje od polovice ih to prijavi svom liječniku ili medicinskom osoblju.

Ugrožene su osobe iznad 65 godina, te su muškarci u većem riziku. Podaci kazuju kako je smrtnost pri padu muškaraca gotovo tri puta veća nego kod žena, te kod ne smrtnih padova dvostruko češće završava prijelom nego kod žena. Statistički podaci pokazuju kako su padovi ozbiljan javnozdravstveni problem te znatno povećavaju broj bolničkih dana, a time i troškove liječenja i rehabilitacije.

Vodeće svjetske zdravstvene organizacije padove smatraju toliko ozbiljnima te su osnovali u suradnji sa regionalnim centrima i nacionalne i lokalne centre za prevenciju padova koji imaju raznovrsne programe usmjerene na ovu tematiku.

Nakon što se osvijesti ozbiljnost pada postavlja se pitanje što starije osobe mogu učiniti same za sebe? Puno toga.

  • Mnoge preporuke i programi naglašavaju važnost tjelovježbe koja je usmjerena na povećanje mišićne snage i ravnoteže tijela. Posebno se preporučaju Tai Chi programi.

  • Zatražiti od liječnika i farmaceuta informacije o lijekovima koji se uzimaju te o njihovom eventualnom učinku na svijest i motoričku pokretljivost, kao i preporuke kako i kada ih uzimati, s posebnim naglaskom na preporuke prevencije pada.

  • Pregled vida kod okuliste najmanje jedanput godišnje te provjeru dioptrije i pripadajućih naočala ili leća. Posebno osigurati naočale za aktivnosti kao što je kretanje po vani.

  • Prilagoditi unutrašnjost doma nesmetanom kretanju bez suvišnog namještaja uz dobru rasvjetu, ne skliske podove te tepihe koji imaju rubove (preporučaju se tepisi od zida do zida). Također je potrebno prilagoditi visinu sjedalica i kreveta. Ugraditi rukohvate te obostrane rukohvate na stubištu. Ugraditi rukohvat uz tuš kabinu/kadu te toaletnu školjku. Staviti gumenu prostirku na pod, pored ili i u tuš kabinu/kadu.

  • Prilagoditi obuću i odjeću, obuća treba imati potplate od ne klizajuće gume, dobre veličine, ne obuvati obuću koja nije učvršćena sa stražnje strane (ne ''natikače''). Odjeća ne smije biti preduga, posebice nogavice i rukavi, ili tijesna, da zaustavlja cirkulaciju, te ne odijevati više odjevnih predmeta nego je potrebno.

Kako bi prevenirali rizik od prijeloma kuka, koji je ujedno i najčešći prijelom kod pada, starijim osobama se posebno preporuča:

  • Dovoljan unos Kalcija i vitamina D, iz hrane ili dodataka prehrani

  • Tjelesna aktivnost, posebno ona u kontroliranim uvjetima

  • Smanjenje tjelesne težine ukoliko je prekomjerna

  • Učiniti testove za otkrivanje osteoporoze ili ju liječiti ukoliko je prisutna

Starije osobe trebaju preuzeti inicijativu kod prevencije pada. U posljednje vrijeme se u razvijenim zemljama puno o tome govori i poduzimaju se konkretne mjere. Mali doprinos tome mogu biti i slijedeći video materijali, pa pogledajte.

Video 1. Vježbe za poboljšanje ravnoteže za starije osobe (na engleskom jeziku, stranice WHO)

Video 2. Kako pomoći osobi ustati nakon pada (na engleskom jeziku, stranice WHO)

Video 3. Vježbe za mišiće cijelog tijela (na hrvatskom jeziku, ZZJZDNZ)

Nedavni savjeti
Pretražite po ključnim riječima
Pratite nas
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page